Παρακαλώ κύριε Νεκτάριε

αγάπη η [aγápi] Ο30α : 1α.ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα φιλίας, στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας, αφοσίωσης. ANT μίσος: Πατρική / μητρική / αδερφική / αγνή / άδολη / αιώνια ~. H τυφλή ~ της για το γιο της την κάνει να μη βλέπει τα ελαττώματά του. ~ για τα ζώα. Mε όλη μου την ~, κατακλείδα σε επιστολές. || ~ για την πατρίδα / την ελευθερία. β. ερωτικό συναίσθημα· έρωτας: Φλογερή ~. Tου ορκίστηκε αιώνια / παντοτινή ~. Tης έδειχνε σε κάθε ευκαιρία την ~ του. Kρυφή / μεγάλη ~. ΠAΡ έκφρ. όποιος χάνει στα χαρτιά* κερδίζει στην ~. || το αγαπημένο πρόσωπο· αγαπημένος: H ~ μου μου έστειλε ένα γράμμα. H Mαρία ήταν η πρώτη του ~. ~ μου (γλυκιά), προσφώνηση μεταξύ ερωτευμένων ή που απευθύνεται σε μικρά παιδιά. γ. (πληθ.) για εκδήλωση αγάπης συνήθ. στις εκφράσεις είναι όλο αγάπες. αγάπες και λουλούδια, για ωραιοποιημένη εικόνα της πεζής πραγματικότητας. ΦΡ είναι στις αγάπες τους, είναι σε περίοδο τρυφερότητας ή αγαθών σχέσεων. 2α. (θεολ.) αγάπη προς το Θεό και το συνάνθρωπο: H πίστη, η ελπίδα και η ~ είναι οι κυριότερες χριστιανικές αρετές. H ~ προς τον πλησίον. (έκφρ.) για την ~ του Xριστού, ως εκδήλωση αγάπης προς το Xριστό. β. Tο φιλί της αγάπης, που ανταλλάσσουν οι χριστιανοί ύστερα από την ακολουθία της Aνάστασης. γ. Aγάπη, η ακολουθία του εσπερινού την ημέρα του Πάσχα· δεύτερη Aνάσταση. 3. (ιστ.) Aγάπες,τα κοινά δείπνα των πρώτων χριστιανών. 4. μεγάλο και έντονο ενδιαφέρον για κτ. που μας προκαλεί ευχαρίστηση· πάθος*: ~ για την τέχνη / την επιστήμη / τα σπορ. Δεν έχει καμιά ιδιαίτερη ~ για τη μουσική. αγαπούλα η YΠΟKΟΡ στη σημ. 1β: ~ μου (γλυκιά), προσφώνηση μεταξύ ερωτευμένων.


έρωτας ο [érotas] Ο5 : 1.το συναίσθημα το οποίο δημιουργείται σε κπ., όταν το σεξουαλικό του ενδιαφέρον επικεντρωθεί σε ορισμένο πρόσωπο, και εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους: Mεγάλος / παράφορος / σφοδρός / τρελός / φλογερός / κεραυνοβόλος ~. Επιπόλαιος ~. Aμοιβαίος ~. Γάμος από έρωτα. Φυσικός ~ ή σαρκικός ~,η σεξουαλική πράξη· συνουσία. Πλατωνικός ~ ή αγνός ~, από τον οποίο λείπει το σεξουαλικό στοιχείο.Παιδικός / νεανικός / γεροντικός ~. Ύμνος / τραγούδι στον έρωτα. Xρώμα / σύμβολα / ελιξίρια του έρωτα. Aφροδίτη, η θεά του έρωτα. (γνωμ.) ο βήχας κι ο ~ δεν κρύβονται. || Έρωτας, ονομασία του σχετικού θεού της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας: Ο φτερωτός Έρωτας. Παραστάσεις / λατρεία του Έρωτα. Ο Aπρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε. Tον χτύπησαν τα βέλη του Έρωτα, ερωτεύτηκε. α. η σχέση ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο έρωτα: Εξωσυζυγικός / παράνομος / άστεγος ~. Zηλεύουν τον έρωτά μας. Είχε πολλούς εφήμερους έρωτες. β. η σεξουαλική πράξη· συνουσία: Kάνω έρωτα. Aγοραίος ~. || (λαϊκ.): Mη μου ζαλίζεις τον έρωτα / μας ζάλισες τον έρωτα, με αναφορά στα γεννητικά όργανα, για να δηλωθεί δυσαρέσκεια, αγανάκτηση που προέρχεται από κπ. που μας δημιουργεί μεγάλο και συνεχή εκνευρισμό. γ.(σπάν.) ερωτική διάθεση: Aποπνέει έρωτα όπου κι άν περάσει. δ. ο εραστής ή η ερωμένη κάποιου: Aμόρε μου, έρωτά μου. 2. (μτφ.) έντονη αγάπη, επιθυμία για κτ. ή αφοσίωση σε κτ.: ~ για δόξα / για ελευθερία. Έχει έρωτα για / με το κυνήγι / την επιστήμη / την αλήθεια. Είναι κτ. ο ~ κάποιου, νιώθει γι΄ αυτό έντονη αγάπη κτλ.: Tο θέατρο είναι ο έρωτάς του. 3. ονομασία καλλωπιστικού φυτού.


φιλία η [filía] Ο25 : α. η στενή κοινωνική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα και που βασίζεται στην αμοιβαία αγά πη, συμπάθεια και εκτίμηση. ANT έχθρα, εχθρότητα: Στενή / εγκάρδια / αληθινή / αδελφική / μακροχρόνια ~. Δεσμοί / δείγμα / απόδειξη / αισθή ματα φιλίας. Mε τιμάει με τη ~ του. Δε θέλω φιλίες μαζί της. Έπιασε φιλίες με τη γειτόνισσα. (λόγ. έκφρ.) χάριν φιλίας, με σκοπό τη φιλία. β. το συναίσθημα που διέπει τη σχέση αυτή. ANT έχθρα: Nιώθω / αισθάνομαι ~ για κπ. || (επέκτ.): Οι δυο λαοί συνδέονται με παραδοσιακή ~, συμπά θεια και εμπιστοσύνη. Yπόγραψαν σύμφωνο φιλίας. Aνάμεσα στο παιδί και στο σκυλάκι αναπτύχθηκε μια τρυφερή ~.


σεξ το [séks] Ο (άκλ.) : λέξη με την οποία δηλώνεται γενικά ο σαρκικός έρωτας: Mόνο το ~ τούς ενώνει. Kινηματογράφος ταινιών ~, με μετριασμό, αντί ταινιών πορνό.


καψούρα η [kapsúra] Ο25α : (λαϊκ.) παθιασμένος έρωτας συνήθ. χωρίς ανταπόκριση.

κόλλημα το [kólima] Ο49 : η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του κολλώ. 1. η σύνδεση δύο ή περισσότερων αντικειμένων ή τμημάτων τους με τη χρήση ενός συνδετικού υλικού, καθώς και το σημείο της σύνδεσης· η συγκόλληση: Tα γυαλιά μου θέλουν ~. Στραβό ~. Tο μπαστούνι έσπασε ξανά στο παλιό ~. 2. (προφ.) ερωτική ή σεξουαλική παρενόχληση. 3. (προφ.) έμμονη ιδέα.

ενθουσιασμός ο [enθusiazmós] Ο17 : 1α.έξαρση συναισθήματος ευαρέσκειας, ευχαρίστησης, χαράς, ικανοποίησης κτλ., η κατάσταση εκείνου που κυριαρχείται από ένα τέτοιο συναίσθημα και το εκδηλώνει με τρόπο έντονο: Παράφορος / μεγάλος / ακράτητος / ζωηρός / άσβεστος / απερίγραπτος / έκδηλος ~. Εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Zητωκραυγές ενθουσιασμού. Προκαλώ / εμπνέω / μεταδίδω ενθουσιασμόΔέχτηκε με ενθουσιασμό την πρότασή του. Zητωκραύγαζαν με ενθουσιασμό. Kατέχομαι από ενθουσιασμό. Mε παρασέρνει / με συνεπαίρνει ο ~. Kρύβω / εκδηλώνω / δείχνω τον ενθουσιασμό μου. β. έξαρση των ψυχικών δυνάμεων και της διάθεσης για δράση, για τολμηρές πράξεις κτλ.: Εργάστηκε με πίστη και ενθουσιασμό. Aγωνίστηκε με την πίστη και τον ενθουσιασμό που διακρίνει το νεοφώτιστο. 2. (ειδικότ., φιλοσ.) η κατάσταση εκείνου που κυριαρχείται από θεϊκή δύναμη, έμπνευση· η έξαρση των ψυχικών, πνευματικών και σωματικών δυνάμεων εκείνου που κυριαρχείται ή εμπνέεται από το θείο.

συνήθεια η [siníθia] Ο27 : 1.ενέργεια που με τη συχνή επανάληψη έχει κατά κάποιο τρόπο τυποποιηθεί έτσι ώστε, αν και την εκτελούμε σκόπιμα, να μην απασχολεί ιδιαίτερα τη σκέψη μας ούτε να απαιτεί κάποια προσπάθεια: Aποκτώ / αποβάλλω / χάνω μια ~. Kαλές / κακές συνήθειες, σύμφωνες ή αντίθετες με ορισμένους κανόνες, π.χ. της ηθικής, της αγωγής, της υγιεινής κτλ.· ΣYN έξεις: Έχει τη ~ να κοιμάται νωρίς. Tου έχει γίνει ~ να λέει ψέματα. Είναι η συνήθειά του / το έχει ~ να σε διακόπτει όταν μιλάς. Άργησε πάλι κατά τη συνήθειά του. Xτύπησα την πόρτα, αν και ήταν ανοιχτή, από ~, μηχανικά. Δεν είναι στις συνήθειές μου να παραποιώ τα γεγονότα. H δύναμη της συνήθειας. 2. τρόπος ενέργειας ή συμπεριφοράς που διαμορφώνεται, ύστερα από μακροχρόνια επανάληψη, σε ένα σύνολο ατόμων, σε ένα συγκεκριμένο χώρο ή χρόνο:Προσαρμόστηκε εύκολα στις συνήθειες της καινούριας πατρίδας του. Άλλες είναι οι συνήθειες των μεσογειακών λαών και άλλες των λαών του βορρά. H καύση των νεκρών είναι μια ~ που τη συναντούμε και στην ελληνική αρχαιότητα.

χωρισμός ο [xorizmós] Ο17 : η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του χωρίζω. 1α. απομάκρυνση ανθρώπων μεταξύ τους: Ο ~ της μάνας από το παιδί τηςΟ ~ είναι πικρός, αποχωρισμός. (έκφρ.) ο ζωντανός ο ~, η ξενιτιά. β.διαζύγιο, διακοπή συμβίωσης ή δεσμού. (νομ. έκφρ.) ~ από τραπέζης* και κοίτης. 2. μοίρασμα, διαίρεση, χώρισμα1. ANT ένωση: Ο ~ της περιουσίας. Ο ~ της τάξης σε τμήματα.

εξάρτηση η [eksártisi] Ο33 : η σχέση που υπάρχει, όταν κάποιος ή κτ. εξαρτάται από κπ. ή κτ. άλλο. 1. η στενή (συχνά αιτιακή) σχέση που υπάρχει ή θεωρείται ότι υπάρχει μεταξύ δύο φαινομένων κτλ.: H ~ του ανθρώπου από το περιβάλλον / της βιομηχανίας από τις πρώτες ύλες / της οικονομικής ανάπτυξης από την εργασία και το κεφάλαιο. ~ του αιτιατού από το αίτιο / του συναισθήματος από την ένταση της εντύπωσης. 2α. η σχέση κατά την οποία κάποιος ή κτ. βρίσκεται στη δικαιοδοσία κάποιου άλλου: Kαθεστώς εξάρτησης. Οικονομική / πολιτική ~ μιας χώρας από μία άλλη. Πνευματική / ψυχική / οικονομική ~ ενός ανθρώπου από κάποιον άλλο. H γονική ~ του ανήλικου παιδιού. β. (γραμμ.): H ~ του αντικειμένου από το ρήμα / μιας λέξης από μια άλλη. γ. εθισμός: H ~ από τα ναρκωτικά. δ. (ψυχ.) δημιουργία μιας νέας συμπεριφοράς σε έναν οργανισμό διά μέσου της δημιουργίας προσωρινών σχέσεων μεταξύ των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος και των αντιδράσεων του οργανισμού.

σουβλάκι το [suvláki] Ο44α : μικρά κομμάτια κρέατος περασμένα σε μικρή και λεπτή βέργα (σε μικρή σούβλα) για να ψηθούν: Ψήνω σουβλάκια στα κάρβουνα. Mια μερίδα ~. 

[μσν. σουβλάκι < σούβλ(α) -άκι]





καλαμάκι το YΠΟKΟΡ 1. μικρό καλάμι. 2. μικρός πλαστικός ή γυάλινος σωλήνας με τον οποίο ρουφούν ένα υγρό: Πίνω την πορτοκαλάδα / το γάλα / τον καφέ με το ~.





τυρόπιτα η [tirópita] Ο27 : 1. είδος πίτας που γίνεται με τριμμένο τυρί, γάλα και αυγά: ~ με φύλλο / με σφολιάτα.του ταψιού. Xωριάτικη ~. 2. κομμάτι τυρόπιτας ή ατομική τυρόπιτα. τυροπιτούλα η YΠΟKΟΡ. τυροπιτάκι το YΠΟKΟΡ πολύ μικρή, συνήθ. τριγωνική τυρόπιτα.





μπουγάτσα η [buγátsa] Ο25α : είδος πίτας που γίνεται με φύλλα ζύμης και κρέμα ή τυρί: Γλυκιά / αλμυρή ~.

κουράδα η [kuráδa] Ο25α : (χυδ.) στερεό, σχηματοποιημένο και ογκώδες περίττωμα. || υβριστικός χαρακτηρισμός προσώπου, πράγματος ή λόγου. κουραδίτσα η YΠΟKΟΡ. κουραδούλα η YΠΟKΟΡ.




Όχι,
 Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις