Διλήμματα, τριλήμματα, υδάτινα τα λύματα

Για να κερδίσεις κάτι, θα χάσεις κάτι άλλο.

Είναι κάτι σαν νόμος του σύμπαντος.
Κάτι που γίνεται κάθε φορά για να επέλθει η ισορροπία.
Μερικές φορές αυτό που χάνεις κι αυτό που κερδίζεις συνυπάρχουν την ίδια χρονική στιγμή. Οπότε ξέρεις αμέσως τι χάνεις και τι κερδίζεις.
Άλλες φορές η απόστασή τους είναι τόσο μεγάλη που δεν πιστεύεις ότι ισχύει η παραπάνω φράση. Οπότε βλέπεις μελλοντικά τι κέρδισες ή τι έχασες.
Από τα πιο μικρά πράγματα στα πιο μεγάλα επικρατεί αυτός ο νόμος.
Οπότε έρχεται μια στιγμή που πρέπει να ιεραρχήσεις τις ανάγκες σου για να κάνεις τις επιλογές σου και να είσαι ευχαριστημένος με αυτές.
Δηλαδή, ενώ υπάρχει ο νόμος , εσύ θα πρέπει να διαλέξεις τι θα χάσεις και τι θα κερδίσεις ώστε να νιώσεις λιγότερη λύπη από την απώλεια και μεγαλύτερη χαρά από την απόκτηση αυτού που διάλεξες.
Μερικές φορές τα πράγματα είναι εύκολα. Δηλαδή θέλεις πολύ περισσότερο αυτό που κερδίζεις από ότι αυτό που χάνεις ή το αντίστροφο.
Είναι όμως και κάποιες φορές που και τα δύο είναι σημαντικά για σένα για διαφορετικούς λόγους.
Εκεί λοιπόν έρχεται να σε βοηθήσει η ερώτηση ''τι θα μου προκαλέσει λιγότερη λύπη και περισσότερη χαρά;''.
Οπότε λογικά διαλέγεις αυτό που σου προκαλεί μεγαλύτερη χαρά.
Άλλες πάλι φορές, ακόμα κι αυτή η ερώτηση δεν βοηθάει, γιατί αυτό που κερδίζεις κι αυτό που χάνεις είναι σε απόσταση αναπνοής το ένα από το άλλο στην καρδιά σου.
Κι εκεί έρχεται το ''ρίσκο'' να δώσει την απάντηση.
Απλά διαλέγεις ένα. Απλά διαλέγεις ένα κι ό,τι γίνει. 
Είναι σαν να βρίσκεσαι ξαφνικά σε ένα δρόμο που χωρίζεται σε δύο μονοπάτια.
Δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσουν, αλλά πρέπει να διαλέξεις ένα. Δεν έχεις άλλη επιλογή. 
Μα όλα δεν μπορείς να τα έχεις ποτέ. 
Συγγνώμη που στο λέω. Συγγνώμη αν σε πληγώνω, αλλά όλα δεν θα τα έχεις ποτέ.
Πρέπει απλά όταν έχεις τη δυνατότητα,να διαλέγεις αυτά που σε κάνουν πιο χαρούμενο, πιο ήσυχο, πιο ισορροπημένο.
Μα μη νομίζεις ότι θα είναι πάντα τόσο εύκολο όσο στο παρουσιάζω. Μιλάμε για τη ζωή σου και όχι για μια άσκηση που σου μαθαίνω να λύνεις. Δεν λύνεται η ζωή με μαθηματικά και φυσική.
Τα διλήμματα είναι ένα δύσκολο θέμα και θα τα συναντήσεις πολλές φορές στη ζωή σου, ειδικότερα στα σημεία καμπής της. Στα σημεία δηλαδή που έρχονται οι μεγάλες αλλαγές.
Πρέπει λοιπόν να είσαι ψύχραιμος και να μην πνιγείς από τις σκέψεις κι από την προσπάθειά σου να έχεις τα πάντα γιατί δεν μπορείς. 
Εσύ απλά διαλέγεις.
Αλλά δεν πρέπει να στεναχωριέσαι από αυτά που σου λέω. Ακόμα και ''λάθος'' να αποδειχθεί η επιλογή σου , εσύ θα έχεις διαλέξει ένα μονοπάτι. Ένα μονοπάτι γεμάτο άγνωστες προσκλήσεις και γεγονότα. 
Αλλά τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος που σημαίνει ότι κάθε μας απόφαση όταν την παίρνουμε μοιάζει σωστή. Το ''λάθος'' είναι προιόν μελλοντικό. Γεννιέται όταν οι επιλογές μας μας λυπούν. Θέλω να πω, το ''λάθος'' δεν είναι καν αντικειμενικό. Άπαξ και είσαι χαρούμενος με την επιλογή σου δεν υπάρχει πουθενά λάθος. Αν ήσουν λυπημένος με την ίδια ακριβώς επιλογή τότε θα το ονόμαζες λάθος. 

Πολλά είπα.
Αν ακούγομαι απόλυτη, σας εύχομαι να με διαψεύσετε. 


Δημοφιλείς αναρτήσεις