Δείτε το αρνητικά! Πώς να είστε θλιμμένοι!

Από πάντα όταν συναντάμε κάποιον στον δρόμο και μας ρωτάει ''Τι κάνεις'', απαντάμε ''Καλά , εσύ;'' ακόμα κι αν είμαστε χάλια. Είναι λογικό. Δε θα μοιραστούμε με τον κάθε έναν τι συμβαίνει στη ζωή μας και σίγουρα το ''Καλά, εσύ;'' είναι πολύ πιο εύκολο από το ''Όχι πολύ καλά-Γιατί, τι έγινε;-Δε θα θελα να το συζητήσω-Α οκ- ΑΒΟΛΟ''
Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να πιστέψουμε κι εμείς αυτό το καλά που λέμε σε κάποιον γνωστό για να λήξουμε γρήγορα το διάλογο, να αποφύγουμε τις πολλές κουβέντες ώστε να πάμε σπίτι μας.
Μικρό το κακό όταν λέμε ''Καλά'' σε έναν απλό γνωστό. Μεγαλύτερο κακό όταν λέμε ''Καλά'' σε έναν φίλο μας. Πολύ πολύ μεγαλύτερο όταν λέμε ''Καλά!'' στον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν λέμε ψέμματα στον ίδιο μας τον εαυτό.
Πώς βέβαια να πιστέψουμε ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να μην είναι καλά όταν βομβαρδιζόμαστε από εκατοντάδες εικόνες Χαράς! Ευτυχίας! Επιτυχίας! Εμπειριών!
Ο σύγχρονος άνθρωπος, χωρίς να μπορώ να τον προσδιορίσω χρονικά, έχει πιστέψει τόσο βαθιά μέσα του ότι πρέπει να είναι συνεχώς ''καλά'', να ζει καταστάσεις, να κυνηγάει εμπειρίες, να επιτυγχάνει, να προσπαθεί, να κυνηγάει την ευτυχία, να το βλέπει θετικά. (υπάρχει μια ξεχωριστή θέση στην κόλαση για όσους μας λένε να το δούμε Θετικά!)
Μια ματιά να ρίξεις στο Instagram και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Όχι παιδιά. Συγγνώμη. Αρνούμαι.
Όταν σου συμβαίνει κάτι άσχημο στη ζωή σου, είτε αυτό είναι ένα γεγονός είτε μια άσχημη σκέψη, έχεις το γ******* δικαίωμα να δώσεις στον εαυτό σου το χρόνο να νιώσει τα αρνητικά συναισθήματα. Θλίψη, Θυμός, Στεναχώρια, Απογοήτευση, Αγανάκτηση, Απόγνωση, κτλ.
Όταν κάτι από αυτά γεννιέται μέσα σου δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να αγχωθείς και να σκεφτείς ότι είσαι κάποιου είδους εξωγήινος επειδή τα νιώθεις , ούτε να κινητοποιηθείς για να κάνεις τη Θλίψη σου Χαρά μέσα σε δευτερόλεπτα.
Δεν χρειάζεται να αποσπάσεις το μυαλό σου με μουσική, με ταινίες, με φαγητό, με γυμναστική, με μια συνομιλία, με λίγο φλερτ, με λίγο σεξ, με ένα τσιγάρο, με μια αγορά από ένα eshop.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφιερώσεις εκείνα τα λεπτά που χρειάζεται για να βιώσεις το δράμα σου. Να νιώθεις τη θλίψη σε κάθε σου κύτταρο. Να θρηνήσεις. Να κλάψεις.
Υπάρχει χρόνος μετά για να καταλάβεις τι έγινε και νιώθεις έτσι και να ψάξεις βαθύτερα.
Τα συναισθήματα είναι καταδικασμένα να φθείρονται. Αρκεί να τα αφήσεις να κάνουν την διαδρομή τους μέσα σου. Αν τα αρνηθείς, αν τα κρύψεις, αν πεις ψέμματα στον εαυτό σου τότε θα έρθουν εκείνα να σε βρουν ίσως την πιο άκυρη στιγμή.
Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν κι αυτά κάτι να σου μάθουν, κάτι να σου προσφέρουν.
Όπως ο πόνος που νιώθεις όταν χτυπάς το δαχτυλάκι σου στο τραπεζάκι είναι εκεί για να σε μάθει να προσέχεις ή για να διδάξει τον οργανισμό σου ότι το να χτυπάς το δαχτυλάκι στο τραπέζι είναι κάτι που μπορεί να προξενήσει κάποια βλάβη στο δαχτυλάκι.
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι εκεί για να δώσουν νόημα στα θετικά όταν αυτά θα έρθουν.
Όποιος αφαιρεί από τον εαυτό του τη βίωση των αρνητικών, αυτόματα αφαιρεί και τη βίωση των θετικών συναισθημάτων. Μέσα του μετά αισθάνεται ένα κενό, μια ευθεία γραμμή, μια αδιαφορία για τα πράγματα. Σα να μην έχει τίποτα νόημα. Σαν όλα να ναι γκρι. Σα να ναι όλα τόσο αναμενόμενα. Τόσο εδφκξεπρκοςπ.
Δεν χρειάζεται να τιμωρήσεις τον εαυτό σου επειδή μια δεδομένη στιγμή ή μια δεδομένη χρονική περίοδο νιώθεις άσχημα. Δεν εννοώ βέβαια ότι είναι βοηθητικό το να βυθιστείς για πάντα μέσα στο δράμα σου. Δες απλά τα αρνητικά και τα θετικά συναισθήματα σα δύο πισίνες μέσα στις οποίες μπορείς να βουτήξεις αναλόγως με το τι βιώνεις κάθε στιγμή. Σε καμία από της δύο δε θα βγεις ζωντανός αν προσπαθήσεις να μείνεις για πάντα βουτηγμένος. Κάνεις τη βουτιά σου, κολυμπάς, ξανακάνεις βουτιά, ξανακολυμπάς κι ύστερα βγαίνεις.

Οπότε όπως το Βλέπετε θετικά! όταν κάτι όμορφο συμβαίνει, έτσι θα το δείτε και Αρνητικά! όταν κάτι άσχημο συμβαίνει.  Όπως το να είστε χαρούμενοι! θα είναι μια φυσική συνέπεια ενός καλού γεγονότος ή ακόμα και μιας όμορφης σκέψης, έτσι και το να είστε θλιμμένοι! θα είναι μια φυσική συνέπεια ενός άσχημου γεγονότος ή μιας άσχημης σκέψης.

Λέμε πολλές φορές ότι τα ωραία κρατάνε λίγο. Ισχύει και για τα άσχημα.
Υπάρχει φθορά και υπάρχει και γέννηση συναισθημάτων.

Οπότε όχι. Δεν είναι το Instagram η πραγματικότητα. Δεν είμαστε πάντα χαρούμενοι, δεν είμαστε πάντα περιποιημένοι. Δεν ξυπνάμε πάντα με όρεξη. Δεν τρώμε κάθε μέρα το ίδιο πρωινό. Δεν κάνουμε κάθε μέρα το morning routine μας. Δεν κάνουμε πάντα υγιεινές επιλογές . Μερικές μέρες τρεφόμαστε με φρούτα κι άλλες με μπισκότα. Δεν συγχωρούμε πάντα εύκολα. Δεν ζούμε κάθε μέρα στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Δεν είμαστε κάθε μέρα παραγωγικοί. Μερικές μέρες κοιτάζουμε το ταβάνι και βυθιζόμαστε στην αυτολύπηση. Δεν είμαστε κάθε μέρα αποδοτικοί. Δεν έχουμε κάθε μέρα όρεξη για καφεδάκι, για ποτάκι , για βολτίτσα και όλα τα αυτά τα υποκοριστικά. Δεν φοράμε κάθε μέρα τα σέξι μας εσώρουχα για να κάνουμε το πιο ωραίο σεξ της ζωής μας. Δεν ακολουθούμε κάθε μέρα το πρόγραμμα που είχαμε σχεδιάσει. Δεν νιώθουμε κάθε μέρα επιτυχημένοι. Δεν διαβάζουμε κάθε μέρα λίγες σελίδες από το βιβλίο μας. Δεν γιορτάζουμε κάθε μέρα τη ζωή. Δεν αισθανόμαστε κάθε μέρα τυχεροί που είμαστε στον πλανήτη. Γενικά δεν είμαστε  ένα καλορυθμισμένο για ευτυχία ρομποτ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΚ.

Προσπαθούμε. Αυτό κάνουμε. Προσπαθούμε κάθε μέρα όσο μπορούμε. Άλλες μέρες πολύ, άλλες λίγο, άλλες ικανοποιητικά, άλλες μέτρια, άλλες καθόλου.

ΑΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις