Μιλάς με γρίφους γέροντα

Ο δρόμος για την αποδοχή του εαυτού σου είναι πολύ μακρύς μερικές φορές και κρύβει πολλές ευκαιρίες για να αλλάξεις μονοπάτι.
Πώς άλλωστε θα αποδεχθείς κάτι που δε γνωρίζεις ακριβώς πως είναι;
Πώς θα αποφασίσεις πώς είναι αν εμφανίζονται τόσο συχνά διαφορετικά ερεθίσματα που σου αλλάζουν γνώμη;
Μάλλον κανένα πλάνο δεν είναι σταθερό μέχρι...μέχρι να γίνει. Απλά.
Για να σταθεροποιηθεί πολλές φορές χρειάζεται χτυπήματα.
Για να καταλήξεις να έχεις άποψη πρέπει να βυθιστείς καμιά φορά και στην αμφιβολία, στην αναζήτηση, στην κρίση των πάντων.
Δεν έχω γνωρίσει πολλά άτομα που από πολύ νωρίς ήξεραν τι ήθελαν και ποτέ δεν παρέκκλιναν από αυτό. 
Καμιά φορά θεωρώ πως είναι άξια θαυμασμού διότι έχουν αποφασιστικότητα,επιμονή,υπομονή και ξέρουν τι θέλουν οπότε το διεκδικούν.
Καμιά φορά όμως δεν τα θαυμάζω και τόσο. Γιατί σκέφτομαι πως ίσως το γεγονός ότι δεν έχουν παρεκκλίνει ποτέ είναι κι αυτό που τα εμπόδισε από το να παρεκκλίνουν.
Κι όταν λέω να παρεκκλίνουν εννοώ να κάνουν διαφορετικές επιλογές από ότι έκαναν πάντα ή επιλογές που δεν εξυπηρετούν το πλάνο που έχουν στο κεφάλι τους.
Έτσι νιώθω ότι ζουν για το πλάνο τους και δεν ξέρουν πως να ζήσουν χωρίς αυτό.
Αλλά έτσι είναι κάποιοι άνθρωποι. Έτσι νιώθουν ήρεμοι, χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.
Είναι και κάποιοι άλλοι που αφήνονται σε οποιαδήποτε φουρτούνα τους τύχει στο ταξίδι. Αφήνουν το καράβι να το παρασύρει το κύμα κι όπου τους βγάλει. Καμιά φορά, μετά από πολλές φουρτούνες και πολλές ακτές αποφασίζουν να παλέψουν να φτάσουν σε εκείνη την ακτή που τους άρεσε περισσότερο. Άλλες φορές ταξιδεύουν επ' αόριστο χωρίς προορισμό.
Αλλά έτσι είναι κάποιοι άνθρωποι. Έτσι νιώθουν ήρεμοι, χαρούμενοι και ικανοποιημένοι.

Είμαστε τόσοι πολλοί και τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας που δεν πιστεύω ότι μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε κανέναν χωρίς να έχουμε κάνει λάθος. Μάλλον γι'αυτό κάθε κατηγοριοποίηση είναι αυτόματα λανθασμένη.
Γιατί σήμερα είμαστε έτσι κι αύριο είμαστε διαφορετικοί. Κάτι έτυχε, κάτι σκεφτήκαμε, κάπως αλλιώς την είδαμε , κάτι νιώσαμε, για κάτι αμφιβάλλαμε, για κάτι άλλο μετανιώσαμε και είπαμε να δούμε τη ζωή κι από άλλη οπτική γωνία.
Καμιά φορά ένα τσακ χρειάζεται για να γυρίσει η βίδα απ'την άλλη μεριά.
Αν αυτή η άλλη μεριά είναι καλύτερη ή χειρότερη..μάλλον αυτό το κρίνει ο καθένας μόνος του συγκρίνοντας τις διαφορετικές εκδοχές του εαυτού του κι όχι συγκρίνοντας τον εαυτό του με άλλους ανθρώπους γύρω του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις